NMR-lederen Jacob Vullum Andersen ses her som fanebærer ved siden af NMRs øverste leder Simon Lindberg, under organisationens demonstration 1. maj 2019 i den svenske by Kungälv. Foto: Redox.

Svensk nazileder gav ordre til Krystalnatsaktion

Fredag startede retssagen mod to danske NMR-nazister, der er tiltalt for omfattende hærværk mod den jødiske gravplads i Randers. Under sagen kom det frem, at aktionen skete på ordre fra organisationens øverste svenske leder.

Publiceret den 11. oktober 2020

Krystalnatten

Krystalnatten er navnet på starten af det, der også er kendt som novemberpogromerne. Den 9. november 1938 blev mange tusinde jødiske butikker og ejendomme i Tyskland udsat for plyndring og hærværk af nazisterne. Dagen efter var gaderne fyldt med glasskår og det ledte til navnet ‘Krystalnatten’. Dagen er en vigtig milepæl i nazisternes systematisk jødeforfølgelse.

Det var Simon Lindberg, Den Nordiske Modstandsbevægelses (NMR) øverste leder, der gav ordren om at angribe jøder i hele Skandinavien på natten til 9. november sidste år.
Dermed satte han gang i den omfattende og meget omtalte antisemitiske aktion, der ramte danske jøder natten før årsdagen for Krystalnatten sidste år.

Det kom frem under et retsmøde fredag i retten i Randers, hvor to danske NMR-aktivister står tiltalt for hærværk blandt andet mod 84 gravsten på den jødiske kirkegård i Randers.

Læs mere om retssagen og tiltalen mod de to nazister her.

International aktion
Natten til den 9. november 2019 gennemførte Den Nordiske Modstandsbevægelse en aktion i de skandinaviske lande, hvor der blev opsat gule davidsstjerner med teksten “Jude” op på ejendomme og postkasser tilhørende jødiske foreninger og enkeltpersonet, ligesom den jødiske kirkegård blev udsat for omfattende hærværk.

På retssagens første dag blev en stor mængde teknisk bevismateriale gennemgået, heriblandt de tiltaltes interne kommunikation på den krypterede chat-app Signal. Politiet havde fået adgang til den ene af de tiltaltes telefon, hvor de fandt en lang række chattråde
vedrørende Den Nordiske Modstandsbevægelses aktiviteter.

Ordre fra Sverige
I september udsendte den ene tiltalte, Jacob Vullum Andersen, en Signal-besked til medlemmerne af NMR’s to jyske afdelinger, Rede 1 og Rede 3:

“Vigtig information. Der er kommet et direktiv fra Simon Lindberg, alle nordiske lande går sammen om en pannordisk aktion på krystalnatten natten mellem den 8 og 9. november. Vi skal anonymt angribe jødiske mål. Vi er ude efter jøder eller forretninger, der ejes af virkelige jøder. Ikke halvjøder eller zionister. Jeres opgave den næste måned er at undersøge om der er jødiske mål i jeres område. Dette er tophemmelig information.”

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Senere korrigerede Jacob Vullum Andersen udmeldingen i samme Signalgruppe:

“Jeg har netop fået besked på at aktionen på Krystalnatten ikke skal være rettet mod jødiske privatadresser, men mod butikker og kendte jøders adresser.”

Beskederne er skrevet som anklageren læste dem højt i retten. Det var ikke muligt at afskrive dem ordret i forbindelse med retsmødet.

Trods Simon Lindbergs korrektion blev der i forbindelse med aktionen også sat Davidsstjerne-klistermærker op på privatpersoners postkasser.

De to tiltalte i sagen har via deres forsvarsadvokater nægtet sig skyldige, ligesom de indtil videre ikke har ønsket at udtale sig i retten.

Den Nordiske Modstandsbevægelses øverste leder Simon Lindberg har ikke
besvaret Redox’ henvendelse. Han er ikke tiltalt i sagen.

Tags: , , ,