I midten ses den tidligere Dansk Front-talsperson, Julius Børgesen, sammen med blandt andre et centralt medlem af DDL til arrangementet i Svindinge Forsamlingshus den 19. januar 2013. (Foto: Redox)

Hemmelig højrefløjsalliance på tværs af organisationer

I en hidtil hemmelig facebookgruppe koordinerer racister fra en række af landets mest markante højrefløjsgrupper deres aktiviteter. Det har indtil videre resulteret i flere fælles arrangementer på tværs af organisationer, blandt andet en kampsportsturnering.

Publiceret den 14. januar 2014

På det nye trægulv er en boksering på cirka femten kvadratmeter tegnet op med sort gaffatape. Fra et gelænder på første sal hænger et stort banner med teksten ”Vederfølner – Vi holder øje med Danmark”. Langs væggen i salen sidder et bredt udsnit af den yderste højrefløj. En enkelt har sin lille søn med. De to kæmpere gør sig klar. Vederfølners tidligere kasserer, Lars Rask Eriksson, sætter kampen i gang, mens sneen udenfor fyger de smalle landeveje til.

I det nyrenoverede forsamlingshus i Svindinge på Østfyn kæmper Martin Steen Skovgaard mod Lars Grønbæk Larsen. Grønbæk Larsen kæmper i en sort undertrøje, der afslører hans Vederfølner-tattovering på højre arm. Hans modstander er iført en Danish Defence League-t-shirt. I 2006 stod de side om side i Svendborg, da Dansk Front gennemførte en af nyere tids største racistiske demonstrationer. Nu kæmper de en lang og indædt kamp mod hinanden. Udenfor holder politi i to civile biler huset under observation fra den nærliggende kirkes parkeringsplads.

De mange mænd rundt om den lille boksering klapper og hujer. Her er Dansk Fronts tidligere talsmand Julius Børgesen, Vederfølners tidligere kasserer Lars Rask Eriksson og ledende medlemmer af Danish Defence League. Tre generationer af voldsdømte White Pride-medlemmer er til stede. Også Kalundborg-gruppen Rightwings er her. Ser man bort fra DNSB og DNF er stort set alle grupper på den yderste højrefløj repræsenteret; i hvert fald alle dem, der består af unge mænd.

Den daværende Vederfølner-formand, Lars Grønbæk Larsen (med ryggen til) får sig en snak med Jesper Straube fra White Pride til NAPT-arrangementet i Svindinge. (Foto: Redox)

Efter en række kampe serveres middag, ligesom Vederfølner og Danish Defence League holder korte præsentationstaler om deres respektive organisationer. Ud på aftenen ankommer en stripper fra Odense. Festen slutter først ud på de tidlige morgentimer. En række videoer fra turneringen bliver efterfølgende publiceret på YouTube af to menige Danish Defence League-medlemmer. (Hvis videoerne ikke vises, kan du se dem HER og HER)

Koordinering bag kulisserne

Arrangementet er det andet af sin slags og finder sted i januar 2013. Det første blev afholdt i marts 2012, og efterfølgende oprettede hovedmanden bag, Lars Grønbæk Larsen, Facebook-gruppen ”Nationale Arrangementer På Tværs” med disse ord:

”Denne gruppe er lavet på baggrund af “Nationalt arrangement fyn”, der blev afholdt d. 6 marts 2012. Deltagerne i arrangementet aftalte, at vi på tværs af indforståede foreninger og lignende skulle oprette en gruppe hvor man kunne invitere hinanden til arrangementer/fester/demonstrationer/møder og lignende. Denne er ikke ment som en debatgruppe men som et samlingssted for alle os aktive der ikke kun skriver på nettet. Håber den vil blive brugt flittigt og udvide det nationale engagement hos folk i miljøet. Et hvert medlem af denne gruppe kan invitere andre til hvad de måtte ønske.”

Siden da har den hemmelige facebookgruppe spillet en central rolle i koordineringen af en række aktiviteter og hvervningen af nye folk til den yderste højrefløj. Gruppen samler folk fra blandt andet White Pride, det nu lukkede Vederfølner, RightWings, Danish Defence League og Danskernes Parti. Nationale Arrangementer På Tværs (NAPT) er på den ene side en reklamesøjle, hvor de forskellige organisationer kan invitere hinanden til deres aktiviteter, men samtidig også udgangspunkt for en række arrangementer, som Lars Grønbæk Larsen og hans nye gruppe, Rightwings, står bag.

Kenneth Elmkvist Andersen (bagerst), Kim Hvass Kristensen (i midten) og i sort dynejakke Dan Jensen (tidligere Jochumsen), alle fra Kalundborg-området til DDL-demonstration i Aarhus 31. marts 2012. (Foto: Redox)

Facebookgruppen tæller cirka 125 medlemmer. De mest aktive er fra Danish Defence League, Rightwings, White Pride, samt det nu lukkede Vederfølner. Danskernes Partis formand Daniel Carlsen, samt en række andre af partiets topfolk, er med i gruppen, men langt fra lige så aktive. En række centrale folk fra blandt andet Frihedspartiet, Frit Danmark og Den Danske Forening er også med i gruppen, men skriver sjældent eller aldrig. Viften af arrangementerne, som de 125 højrefløjsfolk inviterer hinanden til, er bred. Vederfølner og Danish Defence League opreklamerer alle deres arrangementer i gruppen, men listen tæller også f.eks. foredrag hos Trykkefrihedsselskabet, Svenskarnas Partis 1. maj-demonstration, Rightwings’ påskefrokost i foråret 2013, møder i Den Danske Forening, samt facebooksiden ”Nej Til Moskéer”’s demonstration på Rådhuspladsen i København i maj 2013.

NAPT-gruppen bruges bl.a. til at koordinere demonstrationer. Her er Lars Grønbæk Larsen til demonstration mod moskéer på Rådhuspladsen i maj 2013. Også Thomas Berg Sørensen (kasket) og Lars Hartvig (grå jakke) Fra Danskernes Parti deltog. (Foto: Redox)

Hovedparten af de opreklamerede arrangementer er offentlige. Det er primært Lars Grønbæk Larsens egne arrangementer, som f.eks. de to fester på Fyn, der holdes hemmelige for offentligheden. Her sker mobilisering via NAPT-gruppen, samt NAPT-medlemmernes personlige netværk.

Fra prettyboy til ”Rocker-Lars”

Den centrale drivkraft i NAPT er Lars Grønbæk Larsen. Han er født i 1986 og har siden de tidlige teenageår været aktiv på den yderste højrefløj. Han var aktiv i Fremskridtspartiets Ungdom på Fyn og stiftede sidenhen ”De National-Liberale”, der i 2006 var den formelle arrangør af Dansk Fronts to demonstrationer i Svendborg på Fyn. I den periode brugte han meget tid sammen med Dansk Front-folk på Fyn. I 2007 lukkede Dansk Front og blev erstattet af Vederfølner, hvor Lars Grønbæk Larsen var formand frem til marts 2013. Han sad i bestyrelsen med blandt andet Dan Jensen (tidl. Dan Jochumsen).

Det var Lars Grønbæk Larsen (i midten) der var den formelle arrangør bag Dansk Fronts demonstration i Svendborg den 10. juni 2006. (Foto: Redox)

Både i forbindelse med demonstrationerne på Fyn og sit langvarige formandskab for Vederfølner var Lars Grønbæk Larsen en af de mest medievenlige ansigter på den yderste højrefløj. Hvor langt de fleste andre på den yderste højrefløj skyede pressen, var han i en årrække den pæne dreng, der udtalte sig til journalisterne og hyppigt tog afstand fra vold. Det image har ændret sig drastisk de seneste år. I juni 2012 blev Lars Grønbæk Larsen anholdt og senere dømt for, sammen med folk fra bl.a. Rightwings og Danish Defence League, at have angrebet en antifascistisk manifestation på Odense Banegård. Blandt de anholdte var Martin Bryhl, der i 2010 blev idømt 2½ års fængsel for at have påkørt tre AC Horsens-fans, der gik på fortovet i Horsens efter en fodboldkamp mod OB.

I juni 2012 blev en gruppe fra NAPT-miljøet anholdt på Odense Banegård, da den forsøgte at angribe en antifascistisk manifestation. Her ses Peter Traulsen, Lars Grønbæk Larsen og Theis Andersen på banegården. (Foto: Redox)

Samtidig har Lars Grønbæk Larsen været drivkraften bag, at gruppen Rightwings fra Kalundborg træner kampsport, ligesom han arrangerer kampsport på sin private bopæl. Blandt en del venner omtales han i dag som ”Rocker-Lars”. Grønbæk Larsen har også to år i træk arrangeret sommergrillfester i sit hjem, hvor deltagerne efterfølgende er taget til Ørbæk Marked for at se stripshow. Begge år er selskabet dog endt i slagsmål.

Vold og fester frem for politik

Generelt fylder vold, både den lovlige i form af kampsportstræning og -turneringer og den ulovlige, meget i miljøet omkring NAPT. Ser man på de medlemmerne af Facebook-gruppen, så er en lang række af dem kendt for at have deltaget i, og ofte at være blevet dømt for, angreb på fx personer, der lignede venstreorienterede aktivister eller personer med anden etnisk baggrund end dansk. Den aggressive linje overfor venstrefløjen er da også noget af det, som grupperne i NAPT især bruger deres tid på.

Her ses bl.a. Martin Bryhl (yderst til venstre), Lars Grønbæk Larsen (i blå trøje) og Peter Traulsen (yderst til højre) kort efter deres løsladelse i forbindelse med episoden på Odense Banegårdscenter i juni 2012 (Foto: Redox)

De organisationer, der er repræsenterede i NAPT, har for de flestes vedkommende meget begrænset udadvendt politisk aktivitet udover at dukke op ved f.eks. SIAD’s demonstrationer. Rightwings og White Pride har en begrænset udadvendt aktivitet, Vederfølner er lukket og Danish Defence League sætter primært klistermærker og plakater op. I stedet er det, udover aggressionerne overfor venstrefløjen, især fester og andre sociale arrangementer, der er i højsædet. Ud af de 24 arrangementer, der er blevet opreklameret i NAPT det seneste år, har 13 af dem været sociale. Resten har været møder og demonstrationer.

En af disse demonstrationer foregik ved en moské i Horsens i maj 2012, hvor netværket omkring NAPT samledes under fredagsbønnen. I en mobiliseringsbesked afsendt af Danish Defence League, som Lars Grønbæk Larsen viderebragte i NAPT-gruppen, lød det at man ville lave ”sjov” og at afsenderen håbede at folk var ”friske”, da det med garanti ville blive ”sjovt”. Ved demonstrationen, der var pakket ind i store mængder kampklædt politi, dukkede medlemmer af blandt andet Danish Defence League, White Pride og Vederfølner op.

Martin Steen Skovgaard under DDL-demonstrationen i Aarhus den 31. marts 2012, hvor han sammen med blandt andre folk fra Rightwings forsøgte at komme i nærkontakt med moddemonstranter. (Foto: Redox)

Ny alliance

NAPT er en relativt ny alliance mellem grupper, der tidligere ellers ikke opsøgte hinandens selskab. Mange af de centrale folk kender hinanden tilbage fra Dansk Front-tiden, og ser man på de interne fotos fra festen i Svindinge i januar 2013, er der da også mange ansigter, der går igen fra Dansk Fronts storhedstid i 2006. Dog er de to erklærede nazistiske grupper DNSB og Danmarks Nationale Front (DNF) holdt ude af netværket. Den eneste undtagelse er Julius Børgesen, den tidligere Dansk Front-talsmand, der også er medlem af NAPT. Han har den seneste tid deltaget i en række arrangementer med DNF.

Danskernes Parti udgør en minoritet i netværket, men er dog med. Lars Hartvig fra partiets københavnerafdeling deltog f.eks. i Rightwings’ påskefrokost i foråret 2013, ligesom en delegation fra Danskernes Parti deltog i Danish Defence Leagues sommerfest samme år. ”Nationale Arrangementer På Tværs” er endnu blot et forum med begrænset størrelse og uden udadvendt aktivitet. Meget tyder dog på, at alliancen mellem de gamle Vederfølner- og White Pride-folk i Århus og på Fyn, Rightwings på Vestsjælland og Danish Defence League i København er kommet for at blive. Netværkets fester har samlet en række af højrefløjens stærkeste organisatorer og desuden haft succes med at tillokke en ældre generation af voldsberedte racister.

En af de centrale organisationer i Nationale Arrangementer På Tværs er Danish Defence League. Her ses DDL’s talsperson, Philip Traulsen, til demonstration i Aarhus 31. marts 2012 (Foto: Redox)

Næste skridt bliver formentligt at forsøge at etablere et tættere samarbejde omkring udadvendte, politiske arrangementer. Med Danskernes Partis stræben efter medieaccept og DNSB og DNF’s både politiske og sociale isolation på højrefløjen, er der et organisatorisk tomrum, som netværket omkring NAPT nu har muligheden for udfylde.

Grønbæk afviser hemmeligt netværk

Redox har i forbindelse med denne artikel forsøgt at konfrontere en række af de centrale folk i Nationale Arrangementer På Tværs-netværket og forholde dem vores oplysninger. Lars Grønbæk Larsen ville overfor Redox gerne bekræfte afholdelsen af de to arrangementer i Svindinge Forsamlingshus, men afviser, at der skulle være tale om hemmelige, politiske arrangementer. Og det til trods af at Danish Defence League og Vederfølner var inviteret til at holde politiske oplæg og sælge merchandise: “Det har været private arrangementer, så jeg har bare inviteret folk. Og dem der har skulle have informationer, de har fået det.”

Samtidig afviser han, at NAPT skulle være et hemmeligt netværk: “Der er ikke noget hemmeligt i det. Jeg kan ikke forholde mig til et hemmeligt netværk, som jeg ikke kender noget til. Jeg har ikke noget hemmeligt netværk,” udtaler Lars Grønbæk Larsen, der ikke ønsker at kommentere yderligere på NAPT-netværkets aktiviteter. Han afviser dog at have deltaget i et forsøg på at angribe en antifascistisk demonstration på Odense Banegårdscenter i 2012, hvor han og en række personer fra blandt andet RightWings blev anholdt og dømt for overtrædelse af Ordensbekendtgørelsen. Over for Redox vil Lars Grønbæk Larsen gerne bekræfte sit medlemsskab af den Kalundborg-baserede politiske kampsportsgruppe, Rightwings, og han erkender, at han er en af drivkræfterne i gruppen.

Hverken Danskernes Partis formand, Daniel Carlsen, der er aktiv i NAPTs Facebook-gruppe, eller Jesper Straube fra White Pride ønskede at kommentere på Redox’ oplysninger. Lars Hartvig fra Danskernes Parti ville over for Redox gerne bekræfte sin deltagelse i Rightwings’ påskefrokost i Røsnæs Forsamlingshus sidste år, men ønskede derudover ikke at udtale sig. Vi har desuden forgæves forsøgt at indhente kommentarer fra Julius Børgesen, Lars Rask Eriksson, Martin Steen Skovgaard og Martin Bryhl, men ingen af dem har svaret tilbage på vores henvendelser.

Tags: , , , , , , ,