Det var en blandet skare af bikere og højreradikale der dukkede op på Christianshavns Torv. (Foto Researchkollektivet Redox)

Højreradikale på romajagt i København

Medlemmer fra organisationer på den yderste højrefløj var fredag i København for at kæmpe mod romaer.

Publiceret den 4. juni 2017

De seneste ugers opmærksomhed på romaerne i København fra medier og politikere er ikke gået den yderste højrefløjs næse forbi. Fredag var en gruppe blandede højreradikale og bikere på tur til København for med egne ord at “beskytte danske hjemløse mod romaer”.

I organisationen Sons of Odins’ facebookgruppe delte medlemmet Mickey Gravgaard torsdag således denne invitation:

“Kom så alle mine brødre og søstre!!! Så det nu vi Dansker skal vise vi ikke længer finder os i at blive trådt på! Nu kan vores hjemløse ikke end gang få lov til at sove på gaden, uden at blive terroriseret! Nu bliver vi nød til at vise tænder, og vise vi ikke finder os i mere fra de Romaer, som der for tiden terroriser mest og skaber utryghed blandt vores svageste i danmark! Fredag d. 2 jun. Blander vi os og følge de hjemløse omk. Christianshavn, hvor problemet vise sig at være størst! Vi vil stå forrest og vise de Romaer at de ikke er velkommen mere her i Danmark
Hvis vi går ca. 1100 år. tilbage i tiden var det os Dansker der var øverst i fødekæden, og styrede skandinavien og det meste af europa! Idag kan vi ikke end gang holde ro i vores eget land! Idag er vi dansker en gang vatpike!!! Nu må det STOPPE, og det ser desværre ud til at vi må gå forrest og START!!! End til vider er vi nogen stykker fra Sons of Odin med venner og en MC Klub, så vi har en “lille kickstarter” Så mine brødre og søstre – kom frisk – det nu der er “fest”! De første kommer Fredag d. 2 jun. ca. kl. 13 på Christianshavns Torv og “festen” slutter når sidste man går hjem!!! ”

Opslaget i Sons of Odins facebookgruppe. (Screenshot fra Facebook)
Opslaget i Sons of Odins facebookgruppe. (Screenshot fra Facebook)

Hele ugen har Sons of Odins facebookgruppe svømmet i indlæg med ønsker om at angribe romaer.

“Nogen der er frisk på at danne et death squad og tag over og få alle samtlige romaer til at forlade landet eller gøre det nødvendige?,” skrev en bruger.

“Jeg er pisse ligeglad hvordan det her det lyder, men vi skal ind til København så vi kan hjælpe de hjemløse med deres problemer med de klamme romaer!! Så hvem har røv nok i bukserne??,” kom det fra en anden.

“Skal vi ikke alle mødes og “banke ” noget fornut ind i skallen på de svin” lød det fra en tredje.

Bikere og borgerværn
Lidt efter klokken 13 begyndte de højreradikale så at samles på Christianshavns Torv ved siden af den lille lejr, som en gruppe hjemløse har haft den seneste tid. I alt 10-12 mænd, hovedsageligt fra slutningen af tyverne til et sted i fyrrerne, mødtes på torvet.

Her ses en gruppe af de mænd der dukkede op på Christianshavnstorv, bl.a. en iført t-shirt fra Free Vikings. (Foto: Researchkollektivet Redox)
Her ses en gruppe af de mænd der dukkede op på Christianshavnstorv, bl.a. en iført t-shirt fra Free Vikings. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Det var en broget skare, der talte medlemmer af borgerværnet Sons of Odin, der har base i Dianalund på Midtsjælland, men har mindre afdelinger i flere andre landsdele. Derudover deltog medlemmer af bikergruppen Free Vikings. Gruppen har eksisteret i mange år, men har for nylig været igennem en fornyelsesproces, hvor en række tidligere medlemmer af den nu inaktive organisation Danish Defence League er gået ind i Free Vikings.

Netop Danish Defence Leagues facebookside er stadig aktiv, selvom organisationen ikke har haft aktiviteter i flere år. For få dage siden blev dette opslag delt:

Findes der nogle friske folk, som vil hjælpe med at beskytte de danske hjemløse? De har det hårdt nok i forvejen, de og vi fortjener et fredeligt Danmark.

Et af de nyere medlemmer i Free Vikings er Jonas Holtet Bolvig, der tidligere var aktiv i Danish Defence League. Han var blandt gruppen der mødte op på Christianshavns Torv, og han ses her i grå hættetrøje. (Foto: Researchkollektivet Redox)
Et af de nyere medlemmer i Free Vikings er Jonas Holtet Bolvig, der tidligere var aktiv i Danish Defence League. Han var blandt gruppen der mødte op på Christianshavns Torv, og han ses her i grå hættetrøje. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Det var altså en alliance mellem et midtsjællandsk borgerværn med voldsforherligende medlemmer og en bikergruppe, der tæller en række tidligere Danish Defence League-medlemmer, der fredag dukkede op på Christianshavns Torv. Her opholdt de sig i første omgang et par timer, før hovedparten af de tilstedeværende forlod stedet – muligvis fordi der ingen romaer var i syne. En lille gruppe på en håndfuld blev dog tilbage på pladsen, hvor de opholdt sig til ud på natten.

Jonas Holtet Bolvig siger til Redox, at “det rager ham en skid” hvad Sons of Odin har skrevet i deres interne facebookgruppe. Han ønsker dog ikke at forholde sig til de konkrete voldsopfordringer. Han siger til Redox, at Free Vikings ikke er en politisk organisation.

Tags: , , , ,