Jesper Hassel Hansen ses i lys hættetrøje i midten. Til højre for ham i sort bomberjakke står nazisten Jesper Krogh Sørensen. Foto: Redox.

Nye Borgerlige-aktiv: “Jeg har svært ved at tro på, at man har gasset seks millioner mennesker”

Overlappene mellem Nye Borgerlige og det højreradikale miljø er mange. I dag kan Redox afsløre endnu et.

Publiceret den 5. april 2017

Jesper Hassel Hansen, der er aktiv i Nye Borgerlige og For Frihed, har en fortid i Danish Defence League, ligesom han har demonstreret med den nazistiske organisation Danmarks Nationale Front. Det kan Redox nu dokumentere.

Jesper Hassel Hansen (i blåt tøj) ved Folkets Hus på Nørrebro i sidste uge, hvor han gjorde Rasmus Paludan (der for nylig forlod Nye Borgerlige) selskab. Paludan var til stede for at optage et tv-indslag til sin Youtube-kanal. Foto: Redox.

Da Nye Borgerliges afdeling i København afholdte sin generalforsamling i januar i år deltog Jesper Hassel Hansen. Han har den seneste tid været en del af det nationalkonservative miljø omkring For Friheds månedlige demonstrationer og er altså også medlem af Nye Borgerlige. Men tidligere har han været medlem af Danish Defence League, der hovedsagligt bestod af kendte nynazister og gamle Dansk Front-medlemmer, ligesom han har deltaget i en demonstration med en stor gruppe nazister fra Danmarks Nationale Front.

Jesper Hassel Hansen (lys hættetrøje) ved Nye Borgerliges årsmøde i Fredericia, efteråret 2016. Foto: Redox.

I maj 2013 deltog han, da facebooksiden Nej til moskeer i Danmark arrangerede en demonstration på Rådhuspladsen i København. Facebooksidens administrator dukkede dog aldrig op og i stedet måtte den tidligere Vederfølner-formand og Danish Defence League-talsmand Lars Grønbæk Larsen holde tale foran den lille forsamling. Demonstrationen, der talte omkring 40 personer, udgjordes hovedsagligt af kendte nazister fra Danmarks Nationale Front og ikke-organiserede personer fra andre højreradikale grupper. Lars Grønbæk Larsen måtte sidste år melde sig ud af Nye Borgerlige efter hans medlemskab var blevet afsløret i pressen.

Jesper Hassel Hansen ses i lys hættetrøje i midten. Til højre for ham i sort bomberjakke står nazisten Jesper Krogh Sørensen. Foto: Redox.

Jesper Hassel Hansen deltog i demonstrationen i en hættetrøje med Danish Defence Leagues logo på. Desuden bar han forstærkede motorcykel- eller sikkerhedshandsker, selvom det ifølge DMI var 16-17 grader varmt. Et par måneder senere var han tilstede foran Københavns Byret sammen med en gruppe nynazister fra Rightwings og Danish Defence League under en retssag hvor flere højreradikale skulle vidne mod venstrefløjsaktivister.

Politikerdrømme
Til Redox siger Jesper Hassel Hansen, at handskerne skyldes, at han gerne vil være klar til en konfrontation: “Det ville jo være fuldstændig åndsvagt ikke at være klar til en”.

Om sit medlemskab af Danish Defence League fortæller han, at det varede cirka et år.

“Det var en fredelig organisation. Det var bekymrede familliefædre.  Jeg ser de der Defence League-organisationer som en pendant til Nye Borgerlige og alle mulige andre højrefløjspartier og -grupperinger.”

Adspurgt om at demonstrere sammen med nazister siger han:”Det er meget kontroversielt det her, jeg er næsten helt nervøs for at sige det til dig. Jeg ved ikke hvordan du kan formulere det i din artikel, men jeg er ikke sikker på, at den dér dæmonisering af dem er berretiget. Jeg vil tillade mig retten til at forholde mig skeptisk til det dér. Som udgangspunkt tager jeg sgu’ afstand til nazisme, men slet ikke i samme grad som jeg kan høre at du gør. Jeg mener, at der er nogle ting i historien man skal have bragt op til overfladen igen. Bare sådan noget som holocaust for eksempel:  Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at jeg benægter det, men jeg vil have lov til at stille mig skeptisk an overfor f.eks. antallet. Jeg har svært ved at tro på, at man har gasset seks millioner mennesker. Jeg har slet ikke den dér helt automatiske frastødelsesfølelse, eller hvad man kan kalde det, når jeg ser et hagekors. Det må de sgu’ selv ligge og rode med, jeg kunne ikke drømme om at tattovere sådan noget lort på mig.”

Han fortæller til Redox, at han gerne ville have stillet op til kommunalvalget for Nye Borgerlige, men “jeg er lidt skeptisk i øjeblikket, jeg tror ikke jeg får lov.”

Han uddyber:

“Det er min store frygt, at Nye Borgerlige også er på vej til at blive politisk korrekte og blive endnu et parti i flokken, og det er min store frygt, for jeg ser Nye Borgerlige som den sidste mulighed for højrefløjen for en fredelig og demokratisk løsning på de problemer, som vi mener vi står overfor. Kan man ikke komme ud med sine holdninger og meninger i Nye Borgerlige, f.eks. om sådan noget som holocaust, så er der kun én vej for sådan nogle som mig, der egentligt ønsker at være fredelige og rolige, og det er, at man rykker længere og længere ud på højrefløjen og det er der ikke nogen af os der ønsker, men man bliver skubbet derud.”

Hvis Nye Borgerlige går den vej, vil han forlade partiet:

“Så ender det garanteret med, at man melder sig ind i enten Dansk Samling eller Danskernes Parti. Eftersom jeg ikke ser nogen fremtid i Dansk Samling så ender det garanteret med, at man ender ude hos Daniel Carlsen, men det var det jeg gerne ville have undgået.”

Nye Borgerliges lokalafdelingsformand i København, Anders Toft Hansen, ønsker ikke at medvirke i artiklen, men fortæller, at Jesper Hassel Hansens skepsis overfor Holocaust ikke er Nye Borgerliges officielle politik, og at han vil undersøge sagen nærmere.

Læs også artiklen: Danish Defence League: Fra menneskerettigheder til voldelig virkelighed

Tags: , , , ,