Dansk Fronts tidligere talsmand og nuværende aktiv i Danmarks Nationale Front, Julius Børgesen. (Foto: Redox)

Massivt nazifremmøde ved Pegida-demonstration

Gårsdagens Pegida-demonstration i København tiltrak omkring 240 antimuslimer, heriblandt en lang række kendte nazister og højreradikale fra bl.a. Danmarks Nationale Front, Danskernes Parti og Danish Defence League.

Publiceret den 20. januar 2015

Demonstrationen tiltrak omkring 250 deltagere. (Foto: Redox)

Mandag aften havde tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Nicolai Sennels, under navnet PEGIDAdk indkaldt til gåtur i København “mod fundamentalistisk islam”. Demonstrationen var, som navnet antyder, kopieret efter den højreradikale tyske Pegida-bevægelse. Pegida står for “Patriotischen Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes.”

Læs mere om Pegida her.

Se stort fotogalleri fra demonstrationen her.

Nazister velkomne

Demonstrationen startede kl. 18 ved Statens Museum for Kunst og samlede omkring 250 deltagere, heraf en hel del pressefolk. Mens Nicolai Sennels havde travlt med at overbevise de fremmødte om, at “Pegida Danmark er ordentlige mennesker” var omkring 35 nazister og personer fra fascistiske miljøer blandt demonstranterne. En antifascistisk moddemonstration et stykke derfra talte cirka 500 deltagere.

Arrangøren af Pegida-demonstrationen Nicolai Sennels. (Foto: Redox)

Sennels havde ellers i indkaldelsen til demonstrationen bedt racister, nazister og militante blive væk og gentaget i pressen, at han ikke håbede, at der dukkede nazister op til demonstrationen. Lørdag havde Sennels imidlertid skiftet mening: nu var nazister velkomne som enkeltpersoner, men dog ikke som grupper, oplyste han til Redox.

Læs artiklen Pegida-arrangør vender på en tallerken her.

Sammenrend af nynazister og antimuslimer

Det til trods, deltog der ved demonstrationen en gruppe på otte personer fra kredsen omkring det nazistiske Danmarks Nationale Front, heriblandt René Duedam, Kristian Mølgaard, Henrik Rune Jakobsen, Niels Erik Clausen og den tidligere Dansk Front-talsmand Julius Børgesen, der i 2007 var tiltalt for at have opfordret til at brænde indenrigsministerens hjem ned. Også tidligere Blood & Honour-medlem Flemming Muff Christensen deltog i demonstrationen.

Dansk Fronts tidligere talsmand og nuværende aktiv i Danmarks Nationale Front, Julius Børgesen. (Foto: Redox)

Det nynazistiske Danskernes Parti var ligeledes velrepræsenteret ved mandagens demonstration. Herfra deltog blandt andre Lars Hartvig, Nicolai Boesen og Valdemar Vikingstad, og fra Danish Defense League deltog Jonas Holtet Bolvig og organisationens nye talsmand, Lars Grønbæk Larsen, der tidligere var formand for det nu hedengangne Vederfølner og talsmand for Rightwings.

Tidligere Vederfølner-formand og Rightwings-talsperson, Lars Grønbæk Larsen. (Foto: Redox)

Af andre prominente fascister, der deltog i demonstrationen, var blandt andre den svenske “provokunstner” og nazisympatisør, Dan Park. Også den prominente DF’er og byrådsmedlem i Gladsaxe, Mogens Camre, havde lagt vejen forbi for at støtte op om initiativet.

På trods af forbud mod militant udseende og mod at bære logoer andre end de af arrangøren godkendte, havde flere af de fremmødte et ret så militant udtryk, og flere var iført tøj fra det nazistiske firma Thor Steinar med tydelige logoer.

Fakkeloptog og overfald

Ved Statens Museum for Kunst holdt Nicolai Sennels tale og gentog opfordringen til at opføre sig ordenligt. Derfra bevægede det brogede optog sig med fakler forbi Kastellet og ud til Den Lille Havfrue. På vej ud til Langelinie blev demonstrationen ført an af en gruppe højrøstede og tydeligt berusede unge mænd. Ved havfruen sang demonstranterne Krigsatt Av Fiender, en sang der ellers er skrevet af den norske antifascist Nordahl Grieg.

I indkaldelsen til demonstrationen havde Nicolai Sennels skrevet, at han forventede, “at de fremmødte har en fredelig og høflig adfærd, så alle kan føle sig trygge og velkomne.” Det havde de fremmødte imidlertid svært ved at overholde.

Under sangen blev en fotograf fra Redox forsøgt overfaldet. Samtidig blev nogle unge moddemonstranter omringet og overfaldet af agressive pegida-demonstrater, der kaldte dem for arabere og slog den ene flere gange. En Pegida-demonstrant råbte derefter til en moddemonstrant: “Er du ikke araber, hvad er du så? Dansker? Tag hjem til Gaza mand!”, som en video optaget på stedet viser.

Se Dagbladet Arbejderens video af overfaldet 

Pegida-demonstranter overfalder ung mand: “Tag hjem til Gaza!” fra ArbejderenVimeo.

 

Herefter fortsatte demonstrationen tilbage til Statens Museum. Undervejs dukkede der flere gange små grupper af antiracister op, der råbte antiracistiske kampråb mod demonstrationen. En del pegida-demonstranter prøvede at ignorere moddemonstraterne efter opfordring fra politiet, men en større gruppe højreradikale, der gik i den foreste del af demonstrationen, begyndte at råbe skældsord tilbage, hvilket fik flere andre demonstranter til at gøre det samme.

Tilbage ved Statens Museum for Kunst annoncerede Nicolai Sennels, at der fremover vil være demonstrationer hver mandag som i Tyskland, hvilket han tirsdag morgen beskræftede på Facebook.

Demonstrationer i Aarhus og Esbjerg

Også i Århus var der mandag aften indkaldt til en Pegida-inspireret demonstration. Her dukkede omkring 30 personer op på Skt. Pauls Kirkeplads for at demonstrere imod “fundamentalistisk islam.” En moddemonstration i den anden ende af byen arrangeret af Aarhus for Mangfoldighed tiltrak næsten 12 gange så mange mennesker, nemlig omkring 350.

Pegida-demonstrationen i Århus kunne kun tiltrække 30 personer. (Foto: Redox)

Samtidig i Esbjerg var 70-100 personer mødt op foran Esbjerg Råhus for at tage del i Stop Islamiseringen af Danmarks (SIAD) demonstration mod islam, en opfølgning på demonstrationen i Haderslev for to uger siden. SIAD blev i Esbjerg mødt af en stor moddemonstration, der ifølge Politiet talte omtrent 400 personer.

Det ser på nuværende tidspunkt ud til, at København igen på mandag vil huse endnu en Pegida-demonstration, mens SIAD har indkaldt til deres næste demonstration mandag den 2. februar i Silkeborg.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,