Et af Gitte Frigionis mange opslag om corona.

Bornholm: Ny spidskandidat for Nye Borgerlige spreder konspirationsteorier om corona

Den gamle spidskandidat blev smidt ud, da han kaldte Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm for morder. Afløseren - som er gift med den tidligere kandidat - deler corona-konspirationer og har bevidst brudt restriktionerne.

Publiceret den 11. oktober 2021

Corona-pandemien er i virkeligheden en konspiration, der vil transformere samfundet til en ny verdensorden med den falske virus som løftestang. Sådan lyder den dystre forudsigelse i en video delt på Facebook af Gitte Frigioni, Nye Borgerliges nye spidskandidat på Bornholm til det kommende kommunalvalg. Hun er en flittigt postende vaccine-modstander, der på Facebook fortæller om at have trodset coronarestriktioner og deltaget i arrangement på sin datters gymnasie uden test eller vaccine.

I videoen, som Gitte Frigioni delte i november sidste år, hører man den britiske konspirationsteoretiker David Icke forklare hvordan corona er ‘fake’ og bliver brugt af Bill Gates til at ødelægge den globale økonomi og stavnsbinde verdens befolkning til ydelser fra staten. Ydelser som man vel og mærke kun gør sig fortjent til ved at adlyde statens restriktioner. Videoen er blevet faktatjekket af Reuters, som beskriver David Icke som “en velkendt britisk konspirationsteoretiker”, der har fået lukket sine konti på både Youtube, Facebook og Twitter for at dele misinformation om coronavirus.

At Nye Borgerlige på Bornholms spidskandidat Gitte Frigioni selv er en aktiv vaccinemodstander og coronaskeptiker står klart, når man gennemgår hendes aktivitet på Facebook siden den første nedlukning i marts sidste år.

I perioden kan man på Gitte Frigionis Facebook væg finde mere end hundrede opslag med varierende grad af corona- og vaccineskepsis og -benægtelse. Det gælder blandt andet opslag fra kendte danske corona-benægtere som Kim Waming og Vibeke Manniche, samt adskillige opslag, der er blevet faktatjekket og tilbagebevist, som videoen af David Icke.

Nye Borgerlige-spidskandidaten har også delt historien om at den norske regering skulle blive sigtet for forbrydelser mod menneskeheden – noget der aldrig har fundet sted.

Brød restriktioner bevidst
Gitte Frigioni holder sig ikke til at sprede misinformation om corona. Hun har også bevidst og åbenlyst brudt restriktionerne. Det skete i juni i år, da hun skulle til sin datters translokation på gymnasiet.

Inden translokationen skrev Gitte Frigioni således på sin Facebook profil: “Nu bliver det spændende. Får jeg lov til at deltage i min datters translokation uden C-pas (Corona-pas red.).” Halvanden time senere skrev hun i en opfølgning i kommentarsporet, at hun var lykkedes med at komme ind.

Redox har kontaktet Gitte Frigioni. Hendes brud på restriktionerne forklarer hun sådan her:

“Jeg er sund og rask, men jeg kan ikke tåle test.”

Hvordan det?

“Nej, men jeg bliver syg, jeg har prøvet at blive testet, men jeg bliver rigtig syg af det.”

Hvordan blev du syg?

“Jamen jeg har noget, det er også derfor jeg ikke har kunne gå med mundbind og sådan noget, fordi jeg har kronisk forkølelser og lidt bihulebetændelser, så det påvirker faktisk, at jeg blev syg af det i to dage efter at jeg har taget testen, så derfor ja.”

Konspiratorisk kærestepar
Når Gitte Frigioni ikke er optaget af at skrive opslag om corona på Facebook, driver hun Bornholms Thehandel med sin mand Phillip Brandt. Samme kæreste, som tidligere var Nye Borgerliges spidskandidat på Bornholm, indtil han blev afsat efter at have kaldt Søren Brostrømfor et “korrupt møgsvin” og en “morder”. Redox har også tidligere beskrevet hvordan Phillip Brandt, mens han var folketingskandidat for Nye Borgerlige, har delt konspirationer om at 11. september var et ‘inside job’.

Udover at drive Bornholms Tehus er ægteparret også administratorer af Facebookgruppen Den Frie Presse sammen med en broget skare af vaccinemodstandere. Den Frie Presse er et forsøg på at starte et netmedie, der skal skrive kritiske historier om corona og vacciner. I den dertilhørende Facebookgruppe med samme navn, deles der flittigt konspirationsteorier såsom at vaccinen er genmanipuleret, eksperimentel og ikke fuldt godkendt, og der inviteres til at deltage i andre grupper med lignende holdninger, for eksempel en frivillig blodbank for uvaccinerede personer.

Aktion “Stop Børnevacciner”
I et forsøg på at omgå begrænsinger på Facebook har gruppen oprettet en kanal på chat-app’en Telegram. På Telegram-kanalen opfordres medlemmerne til at deltage i en aktion under navnet ‘Stop af børnevacciner’ som Den Frie Presse har planlagt.

Aktionen består af en kædebesked, der skal udsendes via sms samt en besked der skal udsendes til forældre via skolernes intranet. Der opfordres også til uddeling af brochurer og tegne budskaber om corona med kridt på gader og stræder.

I beskrivelsen af aktionens formål forklarer Den Frie Presse, at målet er at overtale forældre til ikke at lade deres børn vaccinere. Argumenterne er de samme som for voksne: Vaccinen er ikke godkendt, at vaccinen ikke skulle være sikker og at institutionerne, der har godkendt vaccinerne, er i lommen på medicinalindustrien.

Redox har spurgt Gitte Frigioni om Den Frie Presse.

I den her gruppe som du er med i – Den Frie Presse – hvor du er administrator, der bliver delt ret mange forskellige konspirationsteorier?

“Det er altså ikke mig, der er administrator. Jeg ved godt, at jeg står som medadministrator, men det er bare sådan, så hvis den bliver lukket ned eller der skete et eller andet, så er der en, der lige kunne gå ind, så jeg laver intet på Den Frie Presse.”

Men du er vel involveret i det siden du står som administrator?

“Øhh nej egentlig ikke rigtigt faktisk.”

Hvorfor er du så administrator?

“Det er bare så der er ekstra administratorer, hvis den bliver lukket ned, så er der en, der har mulighed for at holde den åben.”

Men du må vel i en eller anden grad sympatiserer med indholdet når du vælger at stå til rådighed som administrator?

“Jo men det gør jeg da også, nu følger jeg overhovedet ikke med i hvad der foregår der, nu koncentrerer jeg mig om kommunalvalget og jeg synes det er vigtigt, at vi har en fri debat og vi har ytringsfrihed, det kan vi vel være enige om alle sammen.”

Gitte Frigioni deler konspirationsteori fra hendes ægtefælle, den tidligere spidskandidat for Nye Borgerlige Philip Brandt.
Gitte Frigioni deler konspirationsteori fra hendes ægtefælle, den tidligere spidskandidat for Nye Borgerlige Philip Brandt.

Ville politianmelde Sundhedsstyrelsen
Gitte Frigioni har flere gange handlet på sine overbevisninger. Både da hun trodsede coronarestriktionerne på sin datters gymnasium, men også tilbage i juli, da Gitte Frigioni og tre andre bornholmere, som også nægtede at lade sig vaccinere, interviewet i Bornholms Tidende om deres oplevelser.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Her forklarede de, hvordan de ikke kunne komme særlig mange steder, fordi de ikke vil testes eller lade sig vaccinere. I interviewet forklarede Gitte Frigioni desuden, at de havde henvendt sig på den lokale politistation for at politianmelde Sundhedsstyrelsen, men at betjenten ikke kunne rumme det. Ifølge Gitte Frigionis betød det dog ikke, at de var færdige med processen. Hun fortalte nemlig avisen at de havde “topadvokater, der går ad rettens vej lige nu.”

Tags: , , , ,