Tidligere Vederfølner-formand og Rightwings-talsperson, Lars Grønbæk Larsen. (Foto: Redox)

Her er 15 facts om Lars Grønbæk Larsen, som DR (indtil videre) ikke nævner i deres dokumentarserie Flugten fra Ukraine

En kendt højreekstremists forhistorie skønmales i bedste sendetid.

Publiceret den 27. maj 2022

DR bringer i disse dage dokumentarserien “Flugten fra Ukraine”, der handler om danskere, der har gjort en indsats for at hjælpe ukrainske flygtninge. En af de medvirkende er Lars Grønbæk Larsen, der igennem tyve år har været en af de absolutte nøglefigurer på den yderste højrefløj i Danmark. Han har været formand og talsmand for en håndfuld forskellige grupper på den udenomsparlamentariske højrefløj og har tætte bånd til adskillige voldsdømte nynazister og en drabsdømt højreradikal rocker.

Men dét fortæller DR ikke, heller ikke selvom det er oplysninger, der i vid udstrækning er offentlig tilgængelige. I stedet er der i første afsnit en passage på 29 sekunder, hvor Lars Grønbæk Larsen selv siger:

“Jeg har en politisk fortid som talsmand for det nogen vil kalde ‘det meget højreorienterede Danmark’.”

Derefter kører to fotos af Lars Grønbæk Larsen over skærmen: Det første fra De National-Liberale og Dansk Fronts demonstration i Svendborg 10. juni 2006, derefter et gruppebillede fra en intern fest i det nynazistiske Dansk Front-netværk senere samme sommer. Det forklares ikke hvor billederne stammer fra eller hvilke organisationer, der er tale om.

Lars Grønbæk Larsen (med megafon) ved De National-Liberale og Dansk Fronts fælles demonstration i Svendborg i juni 2006. Foto: Redox
Lars Grønbæk Larsen (med megafon) ved De National-Liberale og Dansk Fronts fælles demonstration i Svendborg i juni 2006. Foto: Redox

Lars Grønbæk Larsen fortsætter med at snakke:

“Det ligger år tilbage nu, men det gør det jo sådan set bare ekstra finurligt at man nu skal ned og ligefrem hente flygtninge, når det egentlig har været en noget anden dagsorden man har stået for.”

En absolut nøglefigur
Men Lars Grønbæk Larsen har ikke bare været talsmand for “det meget højreorienterede Danmark”. Han har igennem to årtier været en nøglefigur i flere af største højreradikale organisationer og har konsekvent plejet tæt omgang med dømte voldsmænd, nynazister og hooligans.

Vi har derfor samlet en række nedslag i hans omfattende politiske cv, der kan være med til at give et bedre indtryk af hvem det er DR har valgt som hovedperson i deres dokumentarserie.

 1. I starten af 2000-tallet er Lars Grønbæk Larsen formand for Fremskridtspartiets Ungdom. Hans far, Leif Grønbæk Larsen, havde i mange år været aktiv i moderpartiet. Familien er bosat på Sydøstfyn.
 2. Allerede i 2001 ses Lars Grønbæk Larsen i selskab med en gruppe nynazister fra White Pride, der fotograferer deltagerne i en fredsdemonstration i Århus.
 3. I 2006 er han formand for minipartiet De National-Liberale, der kun er aktive på Fyn. Partiet har tætte bånd til det nynazistiske netværk Dansk Front. Det er officielt De Nationale-Liberale, der står som anmelder af de to demonstrationer som Dansk Front gennemfører i Svendborg i april og juni 2006. Lars Grønbæk Larsen deltager i begge demonstrationer, og holder tale ved den sidste af dem. En stor del af deltagerne er kendte nynazister fra Dansk Front, Blood & Honour og White Pride. Et billede herfra bringes i DR-dokumentaren, men uden forklarende tekst eller speak.
 4. Senere samme sommer optræder han på fotos fra en interne fest i det nynazistiske netværk Dansk Front. Her sidder han i festligt lag med blandt andet en tysk topnazist og et kendt medlem af nazipartiet DNSB. Et billede fra festen bringes i DR-dokumentaren, men uden forklarende tekst eller speak.
 5. I oktober 2006 er han med i retten som støtte for et ledende medlem af Dansk Front, der får fire måneders fængsel for et overfald på en somalisk mand. Den dømte begrundede i retten angrebet med at han “ikke kan lide udlændinge”·
 6. I december 2006 deltager Lars Grønbæk Larsen i Salem-marchen, nordens største nazimarch, der foregår i Stockholm-forstaden Salem. Lars Grønbæk Larsen er afsted med Dansk Fronts busafgang fra Danmark og i marchen går han sammen med kendte medlemmer af White Pride og et medlem af Dansk Front, der få måneder før marchen havde stået bag efter groft overfald på en afghansk familiefar i Holte.
 7. Den 6. oktober 2007 angreb en gruppe White Pride-medlemmer en mindre, antiracistisk manifestation i Århus. Efter angrebet gik overfaldsmændene på værtshus sammen med blandt andet Lars Grønbæk Larsen.
 8. I 2008 bliver Lars Grønbæk Larsen formand og talsperson for foreningen Vederfølner. Det er en højreradikal gruppe, der har overtaget efter Dansk Fronts lukning i 2007. Foreningen bliver skandaliseret i medierne, da Redox kan afsløre at foreningens vagtværn består af heilende og voldsdømte White Pride-hooligans.
 9. I 2012 er han til stede ved English Defence Leagues demonstration i Aarhus, hvor han følges med en gruppe voldsberedte mænd fra Vestsjælland. Gruppen bliver senere kendt som Rightwings. Flere fra gruppen anholdes, dog ikke Lars Grønbæk Larsen.
 10. Han bliver tilgengæld anholdt tre måneder senere, da en blandet gruppe højreekstremister, herunder flere fra Rightwings, dukker op på Odense BanegårdsCenter, hvor de forsøger at angribe en antiracistisk blokade. De bliver dog jaget på flugt og derefter anholdt af politiet. Lars Grønbæk Larsen bliver senere dømt i byretten for sin rolle i episoden.
 11. I foråret 2013 står Lars Grønbæk Larsen frem som talsmand for Rightwings-gruppen. Flere fra gruppen går senere ind i Bandidos.
 12. I maj 2014 dukker Lars Grønbæk Larsen og en blandet skare fra Rightwings og Danish Defence League op ved Christiansborg, hvor antifascister protesterer mod en nazistisk demonstration arrangeret af Danmarks Nationale Front. Lars Grønbæk Larsen og de andre bliver jaget på flugt, hvorefter de bliver eskorteret væk af politiet. Gruppen af højreekstremister tæller også Mickey Weiergang Dreier, der senere dømmes for drab.
 13. I 2015 bliver Lars Grønbæk Larsen talsperson for netværket Danish Defence League, hvis medlemmer blandt andet har optrådt med hagekorstattoveringer og støtte til terroristen Anders Behring Breivik. Her genforenes han med flere tidligere Dansk Front-folk.
 14. Lars Grønbæk Larsen melder sig ind i Nye Borgerlige i 2016, men melder sig ud efter medlemskabet omtales i pressen.
 15. Lars Grønbæk Larsens gode ven Mickey Weiergang Dreier, der var en nøglefigur i Rightwings, står i foråret 2019 bag et drab i Holbæk, hvor den 18-årige Zobair Said bliver likvideret. Dreier og Grønbæk Larsen har haft et tæt bånd siden ihvertfald 2012. De kommenterer ofte på hinandens billeder på sociale medier og omgås både i politiske og sociale sammenhænge. Mickey Weiergang Dreier er på tidspunktet for drabet medlem af Bandidos. Rightwings eksisterer ikke længere.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Det er iøvrigt ikke første gang, at DR udelader Lars Grønbæk Larsens fortid. Tilbage i marts i år medvirkede Lars Grønbæk Larsen i Aftenshowet over en videoforbindelse, netop for at fortælle om ønsket om at hjælpe ukrainske flygtninge. Her blev hans lange cv på den yderste højrefløj slet ikke omtalt, hvilket DR senere endte med at måtte beklage.

Lars Grønbæk Larsen har ikke reageret på Redox’ interviewhenvendelser, selvom han har modtaget dem.

Tags: ,