Pernille Vermund is the party leader of Nye Borgerlige.

Se listen: Her er Nye Borgerliges mange eksklusioner

Selvom partiet kun har eksisteret i tre år, har Pernille Vermund og co. utallige gange ekskluderet medlemmer, der har udtalt sig racistisk.

Publiceret den 28. januar 2019

Gang på gang har Nye Borgerlige smidt medlemmer ud. Der findes ingen officielle statistikker, men Redox’ optælling indikerer, at Nye Borgerlige er et af de partier, der har ekskluderet flest medlemmer de seneste år. Stort set hver gang et medlem er blevet udsat for kritisk granskning af pressen har partitoppen trykket eksklusionsstemplet i bund.

Her får du et ufuldstændigt overblik over sagerne.

1) Antisemitisk email
Efter at have rundsendt en mail med en lang racistisk og antisemitisk tekst blev Nye Borgerlige-kandidaten Lars Kiil fra Gentofte ekskluderet fra partiet under kommunalvalget i 2017. Teksten var tænkt som et led i hans valgkamp og heri beskriver han sig selv med følgende citat: ”Jeg er en stolt National Konservativ Højreradikal, og har været det hele livet. Det agter jeg også at blive ved med. Jeg er stolt af, at være en hvid mand fra Norden. Det ypperste individ verden nogensinde har skabt.”
Lars Kiil var opstillet som kandidat til trods for at han tidligere var dømt 50 dages fængsel for trusler mod videns- og udviklingscenteret Kvinfo, efter han i 2012 havde skrevet følgende sætning i et indlæg på netavisen 180Grader: ”Hvis Kvinfo sammenligner os antifeminister med Breivik, synes jeg, vi skal lave en fuld Breivik på Kvinfo.”

Læs mere om eksklusionen af Lars Kiil her.

2) Voldtægtsforsøg
Kort før valgdagen den 21. november 2017 bad Nye Borgerlige den 22-årige byrådskandidat Stephan Klindtworth Clausen om at pille sine valgplakater i Esbjerg Kommune ned. Stephan Klindtworth Clausen blev ekskluderet, da Hovedbestyrelsen blev opmærksom på en verserende sag mod den 22-årige som i maj 2018 blev idømt to et halvt års ubetinget fængsel for medvirken til forsøg på voldtægt.

Læs mere om eksklusionen hos JydskeVestkysten.

3) Hyldede angreb med brandbombe
Et bestyrelsesmedlem fra Nye Borgelige Chang Claus Lembirk fra Roskilde blev i februar 2017 ekskluderet fra partiet med øjeblikkelig virkning da han i en gruppe på Facebook ytrer sin støtte til de fire drenge fra Ry, der var sigtet for at have kastet en brandbombe efter en afghansk skolekammerat. Chang Claus Lembirk skrev følgende kommentar i gruppen ’Støttegruppe for de 4 danske drenge fra Ry’: ”Deres handlinger er i juridisk forstand ulovlige, men moralsk er et andet spørgsmål. Havde det nu været voksne mennesker som tævede en indvandrerbande ville de blive hædret for deres indsats.”

Læs mere om ekslusionen af Chang Claus Lembirk hos Ekstra Bladet.

4) Fangeflugt og biljagt
I al stilhed blev Nye Borgelige-medlemmet Jonas Steensgaard fra Fyn i april 2017 ekskluderet fra partiet. Den tidligere Hells Angels-sympatisør, med en fortid fuld af rockere, biljagter, fangeflugter og skyderier er idømt adskillige fængselsdomme og det er angiveligt de mange fængselsdomme der er årsag til at Pernille Vermunds parti ekskluderede ham. Selv skriver han således i et opslag på Facebook: ”Nu spiller min fortid ind her på facebook og jeg går ind for sandheden i modsætning til muslimer og politikker og jeg skal nok stå på mål for at jeg ikke var for klog i mine unge dage og der ved har en del domme bag mig (…)
der bliver kørt på min person om min fortid her inde og ja jeg blev også smidt ud af Ny borgerlige men sådan er politik jo i Danmark man bøder for sin fortid og det forstår jeg nu håber jeg bare af hele mit hjerte at det danske folk vil stå sammen og i krig imod islam og bildereberg eliten fra folketinget så at vi kan forsvar og bevar vores elskeked Danske land.”

Læs mere om eksklusionen af Jonas Steensgaard her.

5) Sterilisering af rohingyaer
Spidskandidaten Morten Johan Lintrup i Frederikssund blev ekskluderet af hovedbestyrelsen inden valget i november 2017 efter at han havde bifaldet sterilisation af de muslimske rohingya-flygtninge i Bangladesh. Morten Johan Lintrup delte et link til Politiken-artiklen “Bangladesh vil sterilisere rohingyaer i kaotiske flygtningelejre” med en kommentar om, at Bangladesh ikke lider af “teaterhumanistiske fordomme”. Bangladesh har i flere år tilbudt mænd at blive steriliseret til gengæld for et tæppe og cirka 200 kroner.

Læs mere om eksklusionen af Morten Johan Linstrup hos DR.

6) Donation til flygtningevenner
Det blev kun til to måneder i Nye Borgelige for Jens Passage der dengang tilbage i 2016 var byrådsmedlem i Dragør kommune, han blev nemlig eksluderet af partiet efter at have stemt for et forslag, der bevilgede 10.000 kr. til organisationen Venligboerne, der har til formål at hjælpe flygtninge i Danmark. Pernille Vermund mener ikke, at Jens Passage var tro mod partiets politik og sagde dengang: ”Vi mener, at integration er et personligt ansvar, og derfor er det en fejl at bevillige penge til en forening som Venligboerne. Danskernes penge skal ikke bruges på den slags velgørenhed for mennesker, der skal lære at begå sig i det danske samfund på egen hånd.”

Læs mere om eksklusionen af Jens Passage hos Jyllands-Posten.

7) Etnisk udrensning og voldsforherligelse
Nye Borgerlige-kandidaten Johnny Boalth Lambertsens fra Esbjerg slap med skrækken efter at hans kommentar om etnisk udrensning blev afsløret af Ekstra Bladet i oktober 2017. Kommentaren var skrevet i en lukket Facebookgruppe tilbage i 2012. Han skrev således: ”Vi skal have etniske udrensning hus til hus, det er fandme ved at være for meget.”
Det var i første omgang ikke nok til at blive ekskluderet af partiet og både hans lokalformand og Pernille Vermund bakkede op om hans kandidatur ligesom at flere af medlemmerne fra partiet efterfølgende brugte hashtagget #ViTagerEnForHoldet. Hans voldsforherligende kommentarer stoppede dog ikke i 2012 og Redox kunne i november 2017 afsløre flere af udtalelser, hvor han truede med vold og drab.

Det endte med at Johnny forlod partiet november 2017. Læs mere hos Berlingske.

8) Racistiske udtalelser om SF’er
I 2016 blev Nye Borgerliges Anders Peter Sørensen fra Randers bedt om at forlade posten som næstformand i lokalafdelingen, fordi han på Facebook havde svinet den tidligere SF-politiker Özlem Cekic til med racistiske gloser.

Læs mere om Anders Peter Sørensen hos Ekstra Bladet.

9) Uenighed om økonomisk politik
Det var en samlet bestyrelse, der i februar 2017 forlod Nye Borgerliges Svendborgafdeling efter at den tidligere formand Annelise Ømand blev ekskluderet fra partiet. Partiets pressechef Lars Kaaber sagde dengang om sagen: ”Hun og partiets bestyrelse i Svendborg har ganske enkelt ikke været enige i vores økonomiske politik, og så har vi ment, at det er bedre at skilles nu.”
Annelise Ømand påpegede, at lokalafdelingerne blev styret fra toppen og ville ikke stå model til partiets socialpolitik, som hun beskrev som ’Liberal Alliance gange to’.

Læs mere om eksklusionen af Annelise Ømand hos TV2 Fyn.

10) Holocaustbenægtelse
Redox bragte i april 2017 en artikel der dokumenterede tidligere medlem af Nye Borgerlige Jesper Hassel Hansens fortid i Danish Defence League, og hans medvirken i demonstrationer med den nazistiske organisation Danmarks Nationale Front. I et interview med Redox satte Jesper Hassel Hansen bla. spørgsmålstegn ved holocaust. Det var på baggrund af disse udtalelser, at han dagen efter blev ekskluderet af partiet.

11) “Floder af blod”
Der gik mindre end et døgn efter afsløringen af Rasmus Paludans kandidatur ved kommunalvalget før han var fortid i Nye Borgerlige. Det skete efter at Nye Borgerlig-toppen pressede Rasmus ud på grund af citater fra en tale, hvor han blandt andet talte om at danskerne ville bevæbne sig og at de “de er ynkelige uslinge hvis død på det tidspunkt vil være både nødvendig og lovlig”.

Læs mere om Rasmus Paludans afsked med Nye Borgerlige her.

Tags: ,